31.12.13

D.I.Y ANN : DULANG HANTARAN PART (TWO)



Assalamualaikum... selamat pagi... semoga hari ini membawa keceriaan dan kebahgian yang melimpah kepada kita semua .. Aminn...

Setelah 365 hari kita berada di dalam perjalanan 2013, hari ini merupakan hari perjalanan terakhir kita bersama tahun 2013

semoga azam dan cita-cita yang hendak di capai oleh kita terlaksana dengan jayanya...

So, malam nie kita pasang azam baru, matlamat hidup, membaiki prinsip hidup kita untuk menghadapi tahun 2014 yang semua orang cakap TAHUN YANG PALING MENCABAR...

wahhh... menakutkan ....

Walaubagaimana pun mencabarnya tahun 2014, InsyaAllah selagi kita kita berpegang pada jalan Allah dan menunaikan segala perintah Allah.. selagi itulah kehidupan kita akan di lindungi oleh -Nya... Insya Allah...

Tahun 2014 bagi Ann, tahun yang penuh dengan kebahgian , InsyaAllah.. zaman anak dara sunti ,,(huhuhu) akan di tamat kan... cehcehcehh.... 

Persiapan sederhana saja.. semua made in self... 3 hari lagi kot.. huhuhu.. dulang hantaran semua telah di siapkan.. untuk DIY Dulang Part Two inilah hasil gubahan dari Ann sendiri... untuk part ONE tengok sini




 yang nie adalah pembantu tetap... QC untuk cek ketahanan dulang hantaran yang Ann buat.. huuhuhu... 

ok.. setakat itu sahaja perkongsian Ann... 

Doakan perjalanan Majlis Pernikahan kami berjalan dengan lancar ....

Nerbes Girl : Ann.....

22.12.13

DIY Baju NIkah


Majlis akad nikah tinggal lebih kurang 14 hari lagi... 
hari nie target nak siapkan baju untuk akd nikah. 
dah nak siap dah.. tingal nak tempek manik kat tangan jer.. 
baju en.Izwan pun siap sudah... 
 
90% baju untuk Majlis Akad Nikah almost ready hehehhe....

 Baju, Lining  (lining dan baju adalah berasingan), kain duyung & lovely Veil 
tapi untuk tudung nanti Ann tak decide lagi nak pakai shawl atau tudung ala-ala ariani/fareeda atau sepang bawal jer... hurmmm 



 Baju En. IZWAN...
 Demand nak ala-ala baju melayu yang Black Mentor pakai masa Akad Nikah hari tu....

  Bahagian tangan baju sy dah siap sebelah jer...

  Ok.. yang nie pulak bahagian bahu

 Bahagian bawah baju 

 Ni lah bahagian tangan baju yang tak siap lagi tuhh... 

yipeee macam tak percaya dapat buat sendiri
kain made buy kat Jakel (pakej perkahwinan)

Walaupun  tak seberapa hasilnya,, tapi atas sebab hasil dari tangan sendiri keterujaan untuk memakainya nanti amat tinggi.. huhuhu... tapi kan siyess buat sendiri kan kepuasan dan kebanggaan tahap gaban memang tinggi... hehhehe.... 

Next project adalah nak buat bunga tanggan... 






tengah fikir lagi nak buat bunga tangan crepe atau bunga tangan felt... 
takpalah.. tengokla macam mana nanti.. hehhe... 

Ok.. daaa... bye...




19.12.13

DIY ANN :Dulang nikah (part one)

salam.. selamat pagi..
mood: kat opis nie gatai tangan nak update blog ...

selama bebarapa hari mencari idea untuk  mendekorasi hantaran nikah.. akhirnya dah decide nak beli jer la dulang hantaran...

ini lah dulang hantaran yang bakal di dekorasi...

Ann baru beli 6 dulang... bakal di tambah lagi 4-5 dulang lagi..

Harga dulang nie cuma RM5.00 /1... percaya tak??? sama harga dengan nilai.. Ann try search dulang yg sama sejibik.. tapi harga sampai RM12.90 tak tahulah kenapa mahal benor...


 Di antara pemberian ikhlas Ann kepada En.Izwan nanti... 

 Shaklee tu hiasan semata-mata... yang tu Ann punya ye....



Semata-mata hiasan sahaja... hehhehe


Lepas nie nak cari bunga pulak,,, so idea nak buat bunga crepe saja 
sebab susah benor nak cari bunga kaler biru... 

idea : Blue + lime.... 

tengok la kalau jadi nanti.... 

ok,, bye... 


16.12.13

INTERVIEW NIKAH

Alhamdulillah.. sesi interview nikah settle sudah.. 
Kononya berdebar sangat interview nikah mengalahkan nak p interview SPA pulak,,, 
bezanya interview nikah komfirm LULUS,,, tp kalau SPA hurmmm 6 bulan baru dapat jawapan.. hehhehe... 
Penemuduga sangatlah sporting... Soalan basic jer dia tanya.. soalan yang wajib kita orang Islam tahu dan wajib kena tahu.. Bagus Ustaz nie banyak imput dia bagi.... dari bab tanggungjawab suami isteri sampai lah bab mandi wajib... mandi wajib pun ada rukun taw tak.. korang tahu tak?? 
 
next step prepare barang hantaran untuk nikah pulak...

ok Bye (Tersenyum Happy)

13.12.13

Beginikah Rasanya!!!

Wahai B2B dan Ex B2b...korang penah rasa tak macam ceq rasa la nie...

Susahnya nak gambarkan perasaan seorang bakal pengantin..... kenapa kita rasa gementar, gelabah, was-was rasa tak sedap hati???

Semakin hari waktu nya makin dekat.. Tarikh akad nikah terpaksa di awalkan .. so, Ann akan akad nikah pada 4/1.. kalau di ikutkan perancangan nya 18/1.. 

sepatutnya Ann perlu rasa lega akad nikah di awalkan.. so ann ada gap time untuk prepare majlis kenduri side Ann... lebih kurang 3 minggu gitu....

Macam-macam tengah fikir sekarang.. fikir pasal butik pengantin ann,  hati ni was-was... cantek ke baju aku nanti, sesuai ke dengan aku nanti (ann buat baju baru 2 pasang terus dari butik) patut tak ann rasa risau?? patut la kot kan... Make lagi,, sebab ann tengk makeup butik nie biasa-biasa.. haaa,,, tu pun risau nie,,, cantek ke dia makeup orang yang memang tak cantek nie.. macam nak makeup kat freelance pulak..

  Sampai di sini dulu luahan hati seorang yang tengah risau kertas kerja yang belum siap.. (kat opis pun ada hati nak update blog!)

ok.. Sekian,.,,,



DIY ANN : Album Mas Kahwin


Siap sudah album Mas Kawen .. sabtu nie boleh la pas kan ke En. Tunang..

Album biasa jer yg harga RM 11.00.. Renda dan kain yag corak tu nama apa entah beli semalam lebih kurang RM7.00.. Kain biru tu kain satin  lebihan dari baju untuk akad nikah.. Topup2 semua sekali kurang dari RM20.00...

Macam ada kekurangan je rasanya kan.. rasa-rasa macam nak tambah kata kat depan tu.. macam nak buat tulisan guna kain felt.. hurmmm.. tengah imagine nie.. ok ke tak ye... warna apa sesuaaaiii erkkk... erkkk,,, huhuhu


Under Budget lagi.. Album nie boleh guna lagi kan.. boleh letak gambar weeding ke nanti kan... kan..


Ok.. Sekian...

4.12.13

TIPS PERKAHWINAN : BUAT GUEST BOOK

 
Menjadi trend sekarang guest corner menjadi dekorasi tambahan bagi menceriakan lagi majlis 
perkahwinan. Ia simbolik kronologi di awal percintaan  pasangan hingga ke jinjang pelamin dengan koleksi gambar pasangan yang dipamerkan.Tetamu pasti seronok melihat hiasan guest corner 
yang unik dan majlis kelihatan bersahaja dengan aksi mencuit yang dapat dilihat. terdapat tips mudah untuk dekorasi guest 

corner:-

1) warna - padankan dengan tema perkahwinan anda samada pastel, vintaj, tradisional, dan sebagai

2) pemilihan dekorasi - masukkan elemen prop lucu mencuit hati supaya lebih ceria

3) kos - tidak perlu terlalu grand sampai membazir. boleh cuba konsep DIY supaya boleh menjimat kos. Selalu membuat rujukan di internet atau majalah untuk memilih konsep kesesuaian majlis perkahwinan anda. Pastikan dekorasi tidak terlalu padat dan hias dengan konsep yang ringkas tapi menarik.

TIPS PERKAHWINAN: PILIH CINCIN

PANDUAN MEMILIH CINCIN PERKAHWINAN

Cincin perkahwinan merupakan simbolik ikatan  rasmi antara anda dan pasangan yang membawa  nilai2 sentimental. Ianya menyimpan 1001 kenangan manis dan memberi 1001 makna percintaan. Justeru,   pemilihan cincin perkahwinan yang ideal perlu dititik beratkan.

Ada berbagai jenis cincin sama ada emas putih, platinum, mahupun emas tulen.Pilih mengikut citarasa dan keserasian antaran anda dan pasangan. Sekiranya anda ingin berkonsep 'evergreen', emas tulen pilihan yang padan.Emas putih pula sesuai bagi pasangan yang inginkan konsep yang elegen.

Sebaik-baiknya pilih cincin yang selesa dipakai untuk seumur hidup.Tentukan reka bentuk yang tidak merimaskan semasa anda memakainya.


Lakukan pemeriksaan terakhir untuk ukuran yang ideal.Lebih molek jika anda lakukan semasa anda berada
dalam mood yang relaks.

TIPS PERKAHWINAN : BUAT SENARAI JEMPUTAN

 BUAT SENARAI JEMPUTAN

buat dulu senarai jemputan yang bakal menhadiri majlis perkahwinan anda dan pasangan.

ini supaya anda dan pasangan dapat menghitung senarai jemputan lebih tepat dan jumlah releven kad kahwin yang perlu ditempah.

Amat disyorkan untuk membahagi senarai jemputan mengikut kategori:

1. keluarga - seperti ibu bapa saudara, sepupu sepapat
2. sahabat handai, rakan pejabat, kolej, atau sekolah
3. orang-orang kenamaan atau kenalan-kenalan lain yang anda rasakan mesti hadir ke rumah mereka untuk membuat jemputan.

Dengan membuat senarai jemputan, proses seterusnya menjadi lebih mudah kerana anda dapat mensasarkan jumlah bilangan kad kahwin yang perlu ditempah.

TIPS PERKAHWINAN : KAD PERKAHWINAN

TEMPAH KAD KAHWIN LEBIH AWAL

Salah satu medium menjemput tetamu dengan secara hormat adalah dengan kad kahwin.

Tujuan disyorkan menempah kad lebih awal supaya anda dapat menjemput tetamu lebih awal dan mereka dapat simpan tarikh tersebut untuk hadir kelak.

Anda pun sudah tentu berharap kawan2 rapat, saudara mara terdekat hadir ke majlis bersejarah nanti. Dari situ kemesraan dan kasih sayang bertambah erat.

Justeru, tempahlah kad kahwin selewat-lewatnya 2 bulan sebelum majlis.

Tempoh ini sesuai kerana kebiasaan dalam 3 minggu pertama ia termasuk tempoh untuk siapkan design, printing, dan penghantaran.

selebihnya bertujuan proses menjemput tetamu, follow up tetamu, dan lain-lain.

Apabila anda dapat menjemput lebih awal, anda dapat fokus kepada tugasan-tugasan lain yang belum diselesaikan lagi.


Tips Perkahwinan : LIMA bulan sebelum perkahwinan

LIMA BULAN SEBELUM perkahwinan:

Bagi pengantin lelaki dan perempuan:

1] Menghadiri kursus pra perkahwinan di tempat dan pada tarikh yang telah ditetapkan oleh Jabatan Agama Islam, Pejabat Agama Islam Daerah atau badan-badan Islam swasta. (Sila klik di sini untuk alamat Jabatan Agama Islam seluruh Malaysia)

2] Menempah tok kadi untuk majlis pernikahan anda. (Sila klik di sini untuk Senarai Kadi Seluruh Malaysia)

3] Menempah videografi atau jurufoto untuk merakamkan detik-detik indah majlis perkahwinan anda.

4] Membeli cincin kahwin.

5] Tentukan sama ada anda ingin memasak sendiri atau menggunakan khidmat katerer. Jika ingin menggunakan khidmat katerer bincangkankan menu hidangan untuk majlis anda, serta harga yang ditawarkan.

6] Menyediakan senarai tetamu yang akan dijemput.

7] Menempah sekumpulan pemuzik dan DJ. (jika perlu)

8] Lakukan rawatan muka, badan dan rambut.

9] Jika ingin berbulan madu (dalam negara atau luar negara), tentukan tempat dan budjet untuknya. Segerakan bayaran pendahuluan bagi mengelakkan tempat ditempah orang lain.





















 

Tips Perkahwinan : LAPAN – ENAM BULAN SEBELUM perkahwinan:


LAPAN – ENAM BULAN SEBELUM perkahwinan:

Bakal pengantin lelaki dan perempuan perlulah berbincang terlebih dahulu tentang beberapa perkara seperti berikut:

Bagi pengantin lelaki dan perempuan:

1] Berbincang hal-ehwal perkahwinan bersama kedua ibu bapa dari kedua-dua belah pihak bakal pengantin.

2] Menentukan belanjawan yang akan dibelanjakan sepanjang proses persiapan majlis perkahwinan.

3] Menetapkan konsep majlis perkahwinan yang anda inginkan.

4] Mencari rujukan berkaitan persiapan majlis sama ada dari internet, majalah-majalah perkahwinan, atau pun bertanya kepada kenalan yang sudah melansungkan

majlis perkahwinan. Dengan ini, anda dapat membuat perbandingan dan memilih mengikut kesesuaian dan kemampuan.

5] Memilih baju pengantin mengikut konsep perkahwinan yang suddah dipersetujui. Pastikan busana dipilih selesai dipakai dalam apa situasi (persandingan, fotografi, dan lain-lain).

6] Menempah jurusolek/juruandam untuk majlis perkahwinan anda

7] Mencari rumah baru, sama ada sewa atau membelinya.

8] Kenalpasti Jabatan Agama Islam, Pejabat Agama Islam Daerah atau badan-badan Islam (swasta) yang berdekatan dengan kawasan anda, untuk mendaftar kursus pra perkahwinan.


9] Bagi pengantin lelaki, semak semula jumlah sebenar wang hantaran yang dikenakan, dan lain-lain hantaran.


Backstreet Boys - Larger Than Life




Senaman di tempat kerja untuk mereka yang mengantuk dan lesu macam aku hari nie... jom ramai2 gegarkan opis dengan tarian robot... #fanatik #dengan #Backstreet Boys
"aku berusaha merancang hari-hari mendatang indah bersamamu, namun Sesunguhnya sebaik-baik perancangan itu adalah perancangan dari Allah SWT"..

My Beloved Frienzz

Google+ Followers