26.11.13

D.I.Y ANN: PAPER BAG

Assalamualaikum...

2 Hari cuti sabtu dan Ahad asyik kelebet Paper bag dan buat envelop je.. masa yang ada digunakan sepenuhnya.. nak buat awal-awal takut tak sempat nanti.. almaklum la planning jenjalan dah ada lepas akad nikah nanti.....huhuhu

Hari sabtu dah tekad dalam hati nak pegi jugak beli paper bag.. tak nak tangguh-tangguh lagi..

-Paper bag kedai IKA 1pek = RM3.50
-Paper Warna untuk envelop 1 rim = RM24.00
-Dolly Paper white = 1pek =RM3.50

paper bag Ann beli cuma 10 pek bersamaan dengan 1000pcs ...  Alhamdulillah ... naseb baik sekarsng cuti sekolah,,, boleh kerah adik-adik ku.. hehhhe... seronok diaorang lekat-lekat main gam.. .. berebut-rebut nak buat... untuk gift idea dah ada.. cuma tengah tungu quatation hhuhuhu... iealaaaa sngat... 

 
 Dolly paper 1pek = 200 pcs jadi Ann ambek dulu 2pek sja,,, sebab Ann potong dua.. so jadi 800pcs sudahh... kes jimat punya pasal... 

Tag Terima Kasih.. design sendiri.. lepas tu print & fotostap sahaja... also lekat tampal...


Paper warna untuk envelop kad kenduri... so dapat 450 pcs envelop untuk kad kenduri nanti.... lagi selebihnya akan ditambah dari masa ke semasa...






22.11.13

OP... yang mana ok???

Assalamualaikum...

Alkisah dilema mencari OP... huhuhu...
tak tahu nak pilih yang mana satu...

sekarang Ann ada 2 pilihan...

Pilihan pertama
kawan sekolah Ann...
pakej ditawarkan :

 
nie jer yang Ann jumpa pic dari Haikal.. yang lain tak tahu dia sorok kat mana .. hehhehe....

 
 Pilihan Kedua
OP dari butik pengantin yang Ann ambil...
Pakej ditawarkan :


Nie dari butik Onetouch Bridal... 
 
Kalau korang jadi Ann yang mana korang pilih??
Ok bye...

21.11.13

Tema Kahwin saya

Assalamualakum..
Dah dapat tema kami... yeee....
Bride side is my side...
Merah plus grey


Groom side is En. Izwan side
Blue plus purple




 

D.I.Y ANN : Goodies Bag

Assalamualaikum..

Berkesempatan yang ada nie nak fikir sekejap.. mencari idea nak buat goodies bag... angan-angan minah jenin nie kononya nak buat sendiri...
 
sempat ke nak buat???? soalan yang setiap kali dipikiran.. huhuhuhu.... 
murah?? memang sangat murah kalau buat sendiri.. 
tapi sangat makan masa... ahhh sudah.....
nak beli yang siap je ke??? (hati menolak selaju-lajunya....)
sebab memang dah lama tingin nak buat sendiri..
macam diy Veil tu.. angan-angan dari sebelum tak beikat lagi... hehehhe....

so goodies bag... idea please... NAK BUAT SENDIRI or BELI SIAP!!!


ILHAM GOOGLE
Nampak exclusive kan bila tempek ribon ...letak lace paper pulak... idea niehhh... 
rasa macam nak buat sendiri pulak...

jom search tempat murah nak cari paper brown bag nie...
kalau sapa tahu kat mana murah bagi tau eaa.. kalau area Penang lagi cun...

ok.. bye...


19.11.13

Rancang Majlis Kahwin Yok!!

Step 1
- duduk dengan tenang dengan pasangan, utarakan idea dan kemahuan masing-masing, cari butik-butik, kaji pakej-pakej yg ada.. buat keputusan dgn bijak!!
TINDAKAN: ok siap!!
 
Step 2
- dah dapat butik dan pilih pakej, sila buat tempahan dengan awal.. sekali la dengan MUA dan sebagainya.
TINDAKAN : oK, dah tempah & bayar deposit (Onetouch Bridal) MUA jer belum
 
Step 3
-cari barang-barang lain.. jangan nk harapkan famili jer yang cari.. bantu lah mereka jugak ea... TINDAKAN : Ann akan uruskan segala hal berkaitan dengan doorgift, hias menghias, hantaran,dan                                     pakaian... (ann akan tolong kupas bawang ok!!)
 
Step 4
-Jaga kesihatan .. buat rawatan urutan badan
TINDAKAN : dah book tarikh mandi wap Sweet Pearl
 
Step 5
- persiapkan minda, menerima kehidupan baru
TINDAKAN : siapkan diri dengan membaca buku dan mengoogle je...hummm
 
Step 6
- Senarai semak... buat senarai semak untuk memudahkan lagi membuat persiapan
TINDAKAN : siapp diari semak
 
Step 7
- Hilangkan rasa takut dan risau serta pelbagai lagi...
TINDAKAN: Yupp,, memang ada pelbagai perasaan sekarang... hahhh... tambah-tambah dah semakin dekat masanya... pantang salah cakap sikit mesti nak gaduhh.. aduihh kenapa... mungkin dugaan nak uji kesabaran  kami.. Ya Allah, permudahkan urusan kami.... 
 
Step 8
- Hari kenduri... Hari Majlis....
TINDAKAN : tak tahu lagi.. hihihih...

16.11.13

"Realisasikan Impian" Hari Bahagiamu Bersama Avon!!

Assalamualaikum...

Promosi hebat set barang hantaran Avon...

Bagi pengguna barangan Avon mesti dah dapat kan kempen promosi Avon untuk promosi 16 November sampai lah 30 November... 

Avon nie kan macam tahu-tahu jer Ann tengah tunggu promosi macam nie... 
So, bila dapat jer kempen promo nie memang tak tunggu lama dah terus cergas nak beli...
 
Tepat 16/11 bersamaan dengan hari nie Ann dah awal-awal pegi rembat set Minyak Wangi Avon...
Ann nak buat set minyak wangi nie sebagai barang hantaran.. memandangkan En.Izwan pun memang pengguna minyak wangi Avon (Ann le tue yang tukang beli)  jd terus ambil set lelaki dan set perempuan.... 
For Him : Set Musk For Men (6 item)

For Me : Set Imari (7 Item)

Mungkin sesetengah B2B akan cari set minyak wangi dari Body Shp,  Gucci, Escada, Gio Amani untuk barang hantaran diaorang ... tapi bagi Ann perfume Avon pun wangi juga.. berbaloi juga beli untuk buat set hantaran.. mak-mak mesti suka nie dengar nama Avon.. hehehhe... Kalau nak tahu dari zaman mak-mak memang dah tengok barang-barang  Avon nie kat rumah... (Mak Ann punya la tue).

ok.. jadi mana-mana b2b yang masih mencari barang hantaran lagi.. boleh skodeng-skodeng set Avon ini... cepat tau jangan lambat-lambat takut stok habis... ingat 16 November hingga 31 November sahaja dapatkan di Butik Avon berdekatan anda ea... 

ok.. bye... 


14.11.13

TEST-TEST : KAD KAHWIN

Assalamualaikum...

huiii.. akibat gatai tangan semalam..
 maka terhasil lah satu idea mencipta kad kahwen sendiri... 
siap kartun-kartun bagai....
haii tak tahu la lepas sirim dari famili  ke tak nie...

 hehhehe

ok.. bye

12.11.13

LUMA (LOVE U MR.AROGANT)

ASSALAMUALAIKUM...

 sedehhnya petang-petang balik kerja dah tak leh nak ngadap citer LUMA... 

miss this movie... siyess...


korang semua tengok tak citer nie... bagi ann bestt sangat...
 sebab memang dah layan citer nie dari versi hitam putih lagi
mula-mula dapat tahu citer nie nak dibuat movie.. siyess sngat excited nak tahu sapa pelakon-pelakon dia.. tengok sorang demi sorang.. sambil berfikir.. 
boleh layan ke nanti citer nie.. 
(sbb tgah bayangkan aroon aziz ngan maya karin main watak nie)
 hehhehhe.....

So.. bila dah stat citer.. laju jer ngadap depan tv.. 
ha tudia tudia .. 
first episod pun dah menarik tertarik-tarik u...

arogant sangat la pulak mr. arogant tu kan.. sakit pulak hati kite tengok dia buat kat zaara macam-macam...sian zarra makan hati...(patuh kan si zaara dalam citer nie kepada suaminya)
 
Nie pun menyakitkan hati jugak nie,,,,
apa yang si cherry-cherry tu pulak tok sah cakap la.. 
memang tak suka tak suka...
(ingat x apa nama mr.arogant bagi kat si cherry nie)

Nie mamat psiko.. hahah... memang psiko la mamat nie.. suka pulak tengok cara dia menjeling... cara dia cakap dengan kepala tersenget-senget... memang psiko...
sapa yang baca novel nie.. mesti kadang-kadang senyum... 
kadang-kadang sebak 
(tu pun kalau menghayati)....

kepada sapa-sapa yang terlepas nak tontoon or nak simpan koleksi citer nie buat 
koleksi harta masa depan...
 bagitaw ann jer..nanti ann bagi link kat mana boleh dolod citer nie...
 peace.....

Semalam first epi citer PLAYBOY ITU SUAMI AKU!!... 
sapa tengok2..ce komen ok... 

ok bye..... 

9.11.13

Check List : Hantaran Nikah

Sekejap je masa berlalu.. pejam celik makan tido lagi, pegi keja balik keja..
 2 bulan plus plus beberapa minggu je lagi... adoaiiii....

Nikah Penting wajib ada checklist!!! sebab kena settle sendiri.. sobar.. sobar... sbb nyer.. 
famili dah uruskan majlis walimah bulan 2 nanti....

Kita Checklistkan Barang hantaran dulu yer.. sebab nak kena beli niehh..mana yang tak de lagi...


Me to Mr. Right (9 Dulang)

Tema: Dark blue+kuning cair
  1. Sirih Junjung
  2. Jam Tangan + Minyak Wangi
  3. Belt+ Wallet + Pen / Tie
  4. Toileteries + Tuala
  5. Kemeja + kain Pelikat
  6. Kasut
  7. Sejadah + Songkok
  8. Buku
  9. Coklat
Mr.Right to Me (7  Dulang)

Tema : _______________????
  1. Sireh Junjung 
  2. Maskahwen (tak kira)
  3. Cincin (tak kira)
  4. Beg Tangan + Dompet
  5. Jam Tangan + Minyak Wangi
  6. Skincare Set + Tuala
  7. Kasut
  8. Kain Pasang + Kain Batik
  9. Telekung + Sejadah +Tafsir Al-quran
Yang dah cancle paling awal tu semua barang sedia ada... contoh terhampir kemeja + kain pelikat... En. Izwan beli tapi tak guna lagi... so kami tarik barang tu untuk di jadikan barang hantaran... sama la juga kasutnya...

Ann pula, barang memang ter ada kain pasang sulam (Indon Mari) sepatutnya kain ni dibuat baju tunang, tp atas alasan yang tak munasabah/sarawak tak jadi nak pakai tunang.... hikhikhik.., dompet (beli tahun bila tah), tafsir (beli masa pesta buku), Sejadah & Telekung (BIM yang beli)...

Jadi dah jimat kan... tak kisahlah branded ke tak kak Jah .. janji boleh pakai dengan senang hati.. 
Ok..
 
Pesanan penaja: segala tindakan akan diupdate dari masa ke semasa... peace yoo :)

8.11.13

D.I.Y ANN: VEIL NIKAH

Assalamualaikum

Opis kami dah sunyi sepi... sayup-sayup kedengaran khutbah Jumaat.... Walaupun tak berapa jelas pengisianya.. namun segala yang disampaikan adalah memperingati kita umat manusia.. kan..

oK,, setelah beberapa minggu berhempas pulas menyiapkan veil nikah akhirnya
>>>>>>>
siap juga..


ALHAMDULILLAH.....

Walaupun hasilnya tak seberapa.. tapi atas usaha dan hasil dari tangan sendiri amat berpuas hati ...

To be continueee.... D.I.Y ANN: Baju Nikah & SHAWL....


6.11.13

Permohonan Nikah

Assalamualaikummm.
Borang nikah dah pun selamat diambil di Pejabat Agama Kepala Batas pagi tadi...
Tempat kosong pun dah selamat diisi..
skrg tengah cari masa nak buat ujian HIV test pula...

PERKAHWINAN



Tujuan perkahwinan ialah menyusun pergaulan antara lelaki dan wanita supaya diredhai Allah. Tanpa penyusunan yang rapi di dalam pergaulan di antara lelaki dan wanita, keindahan hidup tidak dapat dikecapi sebaiknya. Kerana itu perkahwinan disyariatkan. Dalam perkahwinan, ditentukan kewajipan-kewajipan dan peraturan-peraturan yang akan membawa kebahagiaan kepada pasangan yang mematuhinya. Sebaliknya jika peraturan-peraturan itu tidak dipatuhi, sama ada kerana kejahilan atau sengaja mengingkarinya, pasangan itu sentiasa dilanda arus yang menjadikan suasana hidup mereka tidak tenteram. Allah swt. telah berfirman dalam Surah Ar-Rum: ayat 21 yang bermaksud:


"Di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia (Allah) menciptakan pasangan-pasangan (jodoh) bagi kamu dari (makhluk) jenis kamu sendiri, agar kamu cenderung kepadanya dan merasa tenteram dengannya. Kemudian Allah menciptakan rasa kasih sayang di antara kamu."



Perkahwinan merupakan satu tanggungjawab yang berat kepada setiap individu. Setiap pasangan yang ingin mencapai kebahagian perlu mengetahui matlamat sebenar perkahwinan yang mereka bina. Tanpa matlamat yang jelas, sesuatu perkahwinan itu tidak dapat dibentuk dan diarahkan dengan baik dan akhirnya akan mengakibatkan kehancuran. Justeru untuk menjaga agar perkahwinan di kalangan umat Islam di Pulau Pinang dilaksanakan mengikut hukum syarak, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang telah membuat beberapa peraturan yang perlu diikuti oleh individu yang ingin berumahtangga.

PROSEDUR PERMOHONAN

PERATURAN AM
  1. Pemohon lelaki sekurang-kurangnya 18 tahun dan pemohon perempuan 16 tahun. Pemohon yang berumur kurang dari umur yang ditetapkan perlu mendapatkan Surat Rujukan dari Pejabat Agama Daerah untuk mendapatkan proses kebenaran daripada Mahkamah Syariah. 
  2. Borang permohonan boleh diisi seawal-awalnya 90 hari dari tarikh akad nikah atau selewat-lewatnya 14 hari bagi warganegara Malaysia dan 21 hari untuk warganegara asing sebelum tarikh akad nikah. 
  3. Pemohon hendaklah seorang yang bermastautin di dalam negeri Pulau Pinang serta beralamat Pulau Pinang di dalam kad pengenalan. 
  4. Permohonan yang dibuat secara online hanya akan diproses apabila pemohon melaksanakan proses-proses seperti di dalam tatacara permohonan berikut :-

TATACARA PERMOHONAN

  • Pemohon hendaklah mengisi borang online dengan lengkap.
  • Pemohon hendaklah mencetak borang yang telah lengkap diisi.
  • Pemohon hendaklah mendapatkan pengesahan saksi di dalam borang yang dicetak.Borang yang telah dicetak hendaklah dikemukakan oleh pemohon atau wakil yang dinamakan. Pemohon perlu hadir sendiri ke Pejabat Agama Daerah berkaitan untuk temuduga selewat-lewatnya 14 hari bagi warganegara Malaysia dan 21 hari untuk warganegara asing sebelum tarikh akad nikah bersama-sama dokumen-dokumen yang perlu dilampirkan seperti berikut :-
  • Satu salinan kad pengenalan untuk warganegara.
  • Satu salinan passport pemohon, pasangan dan wali bagi perempuan jika bukan warganegara Malaysia.
  • Surat Perakuan Nikah ibu bapa asal dan satu salinan untuk pemohon perempuan sahaja.
  • Sijil Kursus Pra Perkahwinan dan satu salinan.
  • Borang Ujian Saringan HIV.
  • Surat Perakuan Perceraian asal dan satu salinan jika pemohon duda atau janda.
  • Salinan kenyataan memeluk Islam jika pemohon memeluk Islam.
  • Kelulusan daripada KAGAT/PDRM jika pemohon adalah anggota tentera/Polis.
  • Borang wakalah wali jika perempuan yang walinya mahu mewakilkan akad nikah.
  • Salinan Sijil Kematian jika pasangan atau wali (bapa) meninggal dunia.
  • Surat pengesahan pemastautinan pemohon.
  • Surat kelulusan berkahwin daripada kedutaan dan Jabatan Imigresen bagi pemohon bukan warganegara
***Semua salinan hendaklah disahkan.




Ujian Saringan HIV

  • Dapatkan Borang Laporan Kesihatan Untuk Bakal Pengantin (Borang HIV) di Pejabat Agama Daerah berdekatan. Borang adalah percuma.
  • Ujian Saringan HIV hanya boleh dilakukan di Klinik Kesihatan Kerajaan sahaja.Tiada sebarang bayaran dikenakan untuk menjalani Ujian Saringan HIV.
  • Kemukakan sampul yang berisi Borang HIV bersama borang Permohonan Untuk Berkahwin kepada Pejabat Agama Daerah berkenaan.
  • Tempoh sah laku Ujian Saringan HIV adalah selama 6 bulan.




Pejam dan celik.. makan dan tido... lagi 2 bulan  1 minggu 5 hari lagi :)...
kejapnya masa berlalu...

ok.. bye..


5.11.13

STILL about nikah

Assalamualaikum...
Hari ini cuti lagi.. cuti tahun baru hijrah 1435h..
semalam dapat kol dari tailor baju nikah.. akak tu dah suruh pergi fitting baju.. dah final touch kot.. hehehe... ok petang nanti kita g yerr..
ok. veil nikah pun dah 70% siap.. tinggal nk deco bahagian bawah jer.. so.. lepas siap veil kita deco baju pulak :)...
then, pas siap baju kita buat bunga tangan pulak.. walaweii... mampukah aku buat bunga tangan ni...
design dah ada.. so kita tunggu dan lihat....
sekarang nie yang tengah pikir dan pikir.. PERLU ke tak bantal hantaran??? ke nk guna dulang jer??
adoihh... pikir lg la..
hurmmm... so.. tq.. bye... 
"aku berusaha merancang hari-hari mendatang indah bersamamu, namun Sesunguhnya sebaik-baik perancangan itu adalah perancangan dari Allah SWT"..

My Beloved Frienzz

Google+ Followers